Cenzúra a médiá

Podobne ako v Orwellovom románe 1984 existovalo ministerstvo pravdy aj komunisti si chceli podmaniť všetky spôsoby informovania verejnosť. Cenzurovali tlač aj televízne spravodajstvo, vyhadzovali nepohodlných novinárov a zakazovali knihy.

Foto - ÚPN


Cenzúru zrušili komunisti len na chvíľu

Existovala jediná štátna televízia, rozhlas aj noviny ovládal komunistický režim.

Foto - ÚPN

Čítajte viac
Cenzúru zrušili komunisti len na chvíľu

Juraj Alner: Len málo kolegov mi zatlieskalo

Nevedeli sme, kto sú naši a kto je z ŠtB.

Foto SME – Jozef Jakubčo

Čítajte viac
Juraj Alner

Anton Popovič: Pridlho prešľapujeme v marazme zneužívania moci a korupcie.

Dodnes pôsobia v politike ľudia so sebareflexiou blížiacou sa k nule.

Foto - TASR

Čítajte viac
Anton Popovič

Mnohí aktívne pôsobiaci ponovembroví politici neboli nositeľmi hodnotového smerovania novembra ’89.

Anton Popovič

Regionálni novinári informovali o novembri ´89 rozpačito

Štrajkujúci študenti na českých a slovenských námestiach zaskočili nielen predstaviteľov komunistickej strany, ale aj žurnalistov na hornej Nitre. Naznačujú to články uverejnené v regionálnom týždenníku Prieboj z roku 1989.

Foto - reprofoto: Prieboj

Čítajte viac
Regionálni novinári informovali o novembri ´89 rozpačito

Meky Žbirka o revolúcii: V Moskve od nás chceli džínsy, vyzliekli by nás donaha

Nepáči sa mu, ako sme sa kádrovali.

Foto - MF DNES/Yan Renelt

Čítajte viac
Meky Žbirka

Dlh Novembru: Diskusia zo Zvolena k 30. výročiu Nežnej revolúcie

Čo sa dialo 20. novembra 1989

Foto - ÚPN

Predstavitelia rodiacej sa občianskej spoločnosti sa zišli na obed v priestoroch divadla Malá scéna. Na stretnutí sa ustálil názov Verejnosť proti násiliu. Po ňom odišli predstavitelia koordinačného výboru spísať prvé vyhlásenie VPN.

Foto - ÚPN

Foto - ÚPN

Študenti Filozofickej fakulty UK obsadili aulu, vytvorili prvý študentský štrajkový výbor a vyhlásili protestný štrajk. Rozhodli sa bojkotovať vyučovací proces, vyhlásili prvý slovenský štrajkový výbor a vyzývali na účasť na generálnom štrajku 27. novembra.

Foto – Pavol Vitko

Na druhom stretnutí v Umeleckej besede vo večerných hodinách, na ktorom sa zúčastnilo približne 450 ľudí, prijali prvé politické vyhlásenie o vzniku VPN, ktoré vyzývalo na otvorený spoločenský dialóg a skutočnú, a nie proklamovanú demokraciu.

V bratislavskom divadle Štúdio S sa zišlo približne 700 ľudí, kde herci na čele s Milanom Kňažkom a Milanom Lasicom oznámili prítomným rozhodnutie štrajkom podporiť požiadavky študentov. Namiesto predstavenia herci s prítomnou Hanou Ponickou diskutovali o aktuálnej situácii.

Na Hviezdoslavovom námestí sa zišlo niekoľko tisíc ľudí, ktorí počas improvizovanej demonštrácie pod sochou spisovateľa P. O. Hviezdoslava požadovali dialóg, slobodné voľby a demisiu vlády. Milan Kňažko na demonštrácii prečítal vyhlásenie VPN.

V Študentskom dome v Mlynskej doline sa vyskytli protirežimové nápisy. Večer bratislavskí študenti demonštrovali pred Domom ROH.

Na Vysokej škole múzických umení v Bratislave sa na nádvorí zhromaždili študenti a zbierali podpisy za konanie generálneho štrajku 27. novembra.

Herci divadla vo Zvolene a v Martine sa pripojili k výzvam z Prahy a oznámili, že celý týždeň nebudú hrať plánované predstavenia. Svoje rozhodnutie nezmenili ani po rokovaní s členmi kultúrnej komisie KV KSS Banská Bystrica.

V Žiline sa pred internátmi Vysokej školy dopravnej zišlo asi 300 študentov, ktorí diskutovali o demonštráciách uverejnených v televíznych správach. Funkcionári školy na čele s rektorom pozvali prítomných študentov na rokovania. Na konci stretnutia udelil rektor školy študentom rektorské voľno na 21. novembra, keď mala pokračovať diskusia so študentmi.

Herci trnavského Divadla pre deti a mládež vstúpili do štrajku.

Na Václavskom námestí sa zišlo na prvej veľkej protikomunistickej demonštrácii asi stotisíc ľudí.

Generálny tajomník ÚV KSČ Miloš Jakeš povolal do Prahy oddiely Ľudových milícií. V Prahe dostali zbrane a ostré strelivo.

Federálna vláda vyzvala hercov a študentov, aby ukončili štrajk a vrátili sa k pokojnej práci a štúdiu. Zároveň vydala vyhlásenie, v ktorom označila hnutie študentov a verejnosti ako konfrontačné a vedené protisocialistickými silami.

Fotka Beaty Balogovej šéfredaktorky SME.sk

Tento výnimočný projekt mohol vzniknúť len vďaka tomu, že platíte za obsah. Bez digitálneho predplatného by sme nemohli skúšať nové veci.

Ďakujeme za vašu podporu.

Podpis Beaty Balogovej Podporiť SME chevron-right
news rss widget ipad iphone tv kindle tw fb instagram arrow-up-1 youtube