Socialistické hospodárstvo

Násilná kolektivizácia, znárodňovanie ale aj industriálny rozmach Slovenska. Komunisti potrebovali robotnícku triedu, ale v plánovanej ekonomike veľmi rýchlo začali zaostávať s voľnou súťažou v západných krajinách.

Foto - TASR


Päťročnice a predaj na dlh. Ako vyzeralo socialistické hospodárstvo

Slovensko zažilo rozsiahlu industrializáciu.

Foto - TASR

Čítajte viac
Päťročnice a predaj na dlh.

Kečup sme nedodali, nemáme viečka. Ako sa nakupovalo za socializmu

Keď sa pred obchodom stálo v radoch.

Foto - TASR

Čítajte viac
Predvianočné nákupy za socializmu.

Za pád fabrík nemôže November 89, ľudia ho obviňujú neprávom

Túžili po slobode, spoločenskej zmene a lepšej kvalite života. Preto neváhali byť pri tom, keď sa rodila sloboda.

Foto - ARCHÍV TASR

Čítajte viac
Nielen plné námestia veľkomiest robili revolúciu. Veľa práce v Nežnej revolúcii odviedli aj ľudia v regiónoch.

Ivan Mikloš a november 1989

Čo sa dialo 26. novembra 1989

Ján Čarnogurský

Na mítingu v Bratislave vystúpil s príhovorom po svojom prepustení z väzenia Ján Čarnogurský, ktorý sa poďakoval za podporu a solidaritu. Výtvarník Vladimír Kompánek požadoval odstránenie ostnatého drôtu na hraniciach a spisovateľ Lajos Grendel prečítal vyhlásenie Maďarskej nezávislej iniciatívy. Organizátori opäť vyzvali na generálny štrajk a predniesli aj požiadavky na zrušenie vedúcej úlohy KSČ.

Foto - TASR

Na Námestí SNP prvýkrát zaznela neoficiálna hymna Nežnej revolúcie Sľúbili sme si lásku, ktorú zaspieval pesničkár Ivan Hoffman.

Na mimoriadnom zasadnutí predsedníctva ÚV KSS sa vzdali členstva v tomto orgáne skompromitovaní predstavitelia obdobia tzv. normalizácie Viliam Šalgovič, Elena Litvajová a Gejza Šlapka. Ignác Janák ako prvý tajomník apeloval na nevyhnutnosť akčných opatrení aj kádrových zmien.

Na stretnutí ľavicových intelektuálov s účasťou Romana Kaliského, Vladimíra Maňáka, Júliusa Strinku a ďalších sa diskutovalo o možnosti založiť stranu demokratického socializmu na Slovensku.

V Stredoslovenskom kraji sa demonštrácie rozšírili do ďalších okresných miest, ako boli Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Lučenec, Žiar nad Hronom, Prievidza a Veľký Krtíš.

Aj vo Východoslovenskom kraji sa konalo niekoľko demonštrácií, najväčšie v Košiciach a Prešove.

ÚV KSS

ÚV KSS na svojom mimoriadnom zasadnutí uznal potrebu vypustiť z ústavy článok 4 o vedúcej úlohe KSČ v spoločnosti. Slovenskí komunisti to urobili ešte skôr, ako k tomuto aktu pristúpil federálny parlament.

Foto - ČTK

OF na čele s Havlom a premiérom Adamcom

V Prahe sa začali politické rozhovory medzi OF na čele s Havlom a premiérom Adamcom. Po ich ukončení vystúpil Adamec na demonštrácii na Letnej, kde ho vypískali. Na Letnej vystúpil aj Dubček, ktorý propagoval socializmus s ľudskou tvárou. Havel vystúpil vo večernom televíznom vysielaní.

Foto - ČTK

Fotka Beaty Balogovej šéfredaktorky SME.sk

Tento výnimočný projekt mohol vzniknúť len vďaka tomu, že platíte za obsah. Bez digitálneho predplatného by sme nemohli skúšať nové veci.

Ďakujeme za vašu podporu.

Podpis Beaty Balogovej Podporiť SME chevron-right
news rss widget ipad iphone tv kindle tw fb instagram arrow-up-1 youtube